Cursus Kaplanetics

Wie?
Dagmar van der Neut

Wat?
Kaplanetics

Waar?
Amsterdam en Zaandam, of een clinic op uitnodiging

Door?
Felix Kaplan, Patrick Braijards en Reinoud Eleveld
www.kaplanetics.cominfo@kaplanetics.nl, tel. 06-36055811

Prijs?
32,50 excl. baanhuur

Taoïstisch tennissen
Ik vind tennissen hartstikke leuk, maar ik heb één probleem: ik kan niet winnen. Ik speel nu een paar jaar competitie en ik moet met schaamrood op mijn kaken bekennen dat ik slechts één keer een enkelspel gewonnen heb. Waarom? Zodra het ergens om gaat, gaan er allerlei vreemde mentale processen lopen. Als ik voorsta, vind ik het zielig voor mijn tegenstander. Sta ik achter, dan denk ik: ‘Zie je wel, nu lukt het me weer niet’. Gaat het om een belangrijk punt, dan sla ik standaard een dubbele fout. Ik vloek op mezelf omdat ik wéér sta te verliezen van iemand die eigenlijk een slechtere tennisser is. Ik weet dat ik niet de enige ben. Tennis is een mentaal spel. Velen met mij zijn de kampioenen van de training, maar presteren niet bij een wedstrijd.

Gelukkig is er de tennisfilosofie Kaplanetics, ontwikkeld door voormalig Litouws tenniskampioen en Davis Cup speler Felix Kaplan die sinds 1975 in Nederland woont. Hij ontdekte bij zichzelf dat ontspanning en ademhaling de kern zijn van succesvol spel. Op basis daarvan ontwikkelde hij zijn geheel eigen methode die ten dele geïnspireerd is op oosterse filosofieën. Het moet niet uitmaken wie er tegenover je staat, je bent gefocust op je eigen spel. En een bal is een bal, die sla je telkens op dezelfde manier terug.
Kaplan werkt samen met taoïstisch trainer Reinoud Eleveld en Qi gong- en tennisleraar Patrick Baijards. Zij spreken samen over filosofie, biomechanica en tennis. Eleveld herkent in kaplanetics de oosterse zwaardvechttechniek die hij beoefent. Kaplan ziet in allerlei filosofieën elementen die hij kan gebruiken voor zijn methode. ‘Als ik Hegel lees, lijkt het alsof het over tennis gaat’, zegt Kaplan.

Als ik de eerste regel van kaplanetics hoor, moet ik wel een beetje grinniken. ‘Sla de bal nooit over het net’. Hoe kun je daar nu een goede tennisser mee worden? De kern van deze regel is echter dat je niet bezig moet zijn met het resultaat van je slag. ‘Concentreer je op je beweging en je ademhaling. Als die goed zijn, dan komt de rest vanzelf. Geniet van je beweging!’, roept Felix terwijl ik op de baan een goeie indruk probeer te maken.

Dan komt hij met nog een wijsheid: ‘Die bal weegt 56 gram’, zegt hij met zijn Russische accent. ‘Hoe kan die jouw persoonlijkheid beïnvloeden? Jij bent de baas.’ Gek genoeg merk ik dat ik met dat in mijn achterhoofd meteen veel lekkerder sta te spelen.

Na de les bekijken we de video die gemaakt is van mijn slagen. Ik moet mijn techniek aanpassen. Ik sla met te veel kracht. Volgens Felix moet ik alle onnodige spieren uitschakelen, gewoon mijn racket laten vallen en mijn achterste been stevig in de grond wortelen. Het is even wennen maar het resultaat is al snel duidelijk. Mijn slag wordt ontspannen en daardoor juist harder. En ik verspil minder energie.

Kaplan ziet zijn methode steeds meer als therapie. Zowel lichamelijk – minder blessures- als geestelijk. ‘Tennis is een psychische oefening waarmee je je karakter kunt polijsten en je kunt bevrijden van patronen’.

De eerste wedstrijd van dit seizoen is de test. En ik sta te kijken wat een paar lessen kaplanetics voor me hebben gedaan. Voor het eerst ben ik helemaal niet bezig met mijn tegenstander. Ik ben nog nooit zo geconcentreerd geweest. Zelfs van de paar toeschouwers word ik niet warm of koud (later hoor ik dat ze allemaal verwonderd zijn over de transformatie in mijn spel en mijn uitstraling op de baan). Ik vind het ook voor het eerst niet belangrijk dat mijn tegenstander me aardig vindt. In plaats van tussen de games door sociale gesprekjes te voeren, zit ik op mijn eigen bankje en blijf bij mezelf. Ik verlies op het nippertje, maar ik heb niet één keer gevloekt. Ik heb genoten van het spel. Mijn innerlijke glimlach blijft de rest van de dag van mijn gezicht af te lezen.

This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>