Gezond NU

Tennis: De Kunst van het Niets Doen
“Vanuit rust en innerlijke kracht, is het mogelijk om te winnen”

Vaak is een competitief spelletje leuk tot je niet meer vooruitgaat, hoe je ook je best doet. Zo is het mij een tijd zo vergaan. Het beoefenen van een Chinese bewegingsleer Chi Neng Qi Gong en een studiereis van 3 maanden bij mijn Qi Gong leraar Luke Chan in China maakte me bewust van de raakvlakken tussen tennis en Chi Neng. Nadat ik ook in aanraking kwam met mijn huidige tennisleraar Felix Kaplan, die diverse Nederlands kampioenen onder zijn hoede heeft gehad, viel alles samen. Felix ontwikkelde een zo eenvoudige manier van tennis die je ook meditatief kunt beoefenen en waarmee de essentie van de bewegingen overeenkomen met principes uit oosterse bewegingsleren. Het is dus een unieke methode waarbij lichaam en geest zich verbinden met elkaar. 

Mijn beleving van het spel veranderde en ik ging snel vooruit. Enthousiast besloot ik de opleiding tot tennisleraar te volgen bij de KNLTB met als intentie om deze vorm aan mensen te leren.

De nieuwe visie is procesgericht en gezondheidsbevorderend. Door repeterend leren van de beweging leer je jezelf steeds meer te ontspannen, waardoor je beweging steeds soepeler en gracieuzer wordt. Je denkt niet meer dat je moet strijden om te kunnen winnen. Vanuit rust en innerlijke kracht, in plaats van vanuit spierkracht, is het mogelijk om te winnen. Dat is wezenlijk in Oosterse filosofieën. Je benut juist de natuurlijke dynamiek die overal aanwezig is. Pas later ga je met tactische spelsituaties aan de gang. Eerst gaat het er juist om een goede tennistechniek te ontwikkelen, één die in harmonie is met de principes die in het universum gelden.”

Door deze filosofie te volgen ben je bezig met preventie van blessures en het vormen van een krachtig zelfbeeld. Ik had zo een probleem met mijn service, mijn forehand en kon ook niet goed een bal aanspelen. Daarbij kreeg ik ook rugproblemen. Ik zocht hulp bij trainers, maar die hadden geen oplossing. Dus ik besloot op een gegeven moment dan maar ook met tennis te stoppen.” Sinds ik deze visie beoefen heb ik nooit meer last gehad van mijn rug of een andere blessure.

Het bijzondere aan deze aanpak is dat het niet over het resultaat gaat, je mag daar niet eens over nadenken. Je leert een beweging in combinatie met het in- en uitademen waardoor je controle op de beweging loslaat. In het begin mocht ik de bal niet over het net slaan, moest enkel tellen en uitademen. Dat was vreemd, maar dat uitademen bleek  te helpen. Mijn ballen kwamen dieper in het veld terecht. Tijdens een tennis-zomerweek georganiseerd door Kaplan en een Tao-instructeur viel het kwartje echt.”

Welk kwartje viel?
“Dat tennis makkelijk en moeiteloos wordt als je een natuurlijke beweging beheerst. Als je zo een beweging gemakkelijk reproduceert kun je iedere bal, waar die ook neer komt op dezelfde manier benaderen. Dat is ook een principe bij Qigong: dat je een beweging altijd op dezelfde manier benadert. Als gevolg hiervan wordt het spel makkelijk. En in plaats van dat je geniet als je af en toe rake ballen speelt, ga je tennis ervaren als meer continu plezier hebben. Je laat het gebeuren, je oefent geen controle uit, er is geen dwangmatigheid of obsessie meer. Winnen is niet de gedachte waarmee je tennist.”

Maar word je dan wel beter dan anderen?
“Jazeker, winnen is een resultaat van wat je doet als je hele aandacht gefocusseerd is op het perfect uitvoeren van die moeiteloze beweging. Ik ben daardoor flink vooruit gegaan: ik ben niveau 4 speler geworden, geheel van mijn dubbele fouten-complex af en heb nu een prima forehand. Maar belangrijker dan mijn verbeterde spel en het winnen van een game is dat ik het gewoon heerlijk vind om te rallyen. De bal in één keer wegslaan geeft me veel minder plezier dan het met elkaar spelen en zo in een flow te komen.”

Deze benadering is geschikt voor iedereen van jong tot oud. “Kinderen en beginners hebben echter het voordeel dat ze niet iets hoeven af te leren. Het is een goede basis voor het vormen van een succesvolle tenniscarrière. Het integreert het mentale, fysieke en spirituele.”

This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>